Magyar Magyar

10 ZNAMENITIH MADŽARSKIH VIN

NA MADŽARSKEM NA 65.000 HEKTARJIH GOJIJO 223 SORT VINSKEGA GROZDJA.
TA RAZNOLIKOST PO ENI STRANI PRIPOMORE K TEMU, DA LAHKO VSAK NAJDE SVOJE NAJLJUBŠE VINO, PO DRUGI STRANI PA NAM OTEŽI IZBIRO, ČE NE POZNAMO SORT IN VINSKIH SLOGOV, NA KATERIH SLONIJO ZNAMENITA VINA POSAMEZNIH VINSKIH OKOLIŠEV. POMAGAJTE SI Z NASLEDNJIM SEZNAMOM:

ASU (ASZÚ) 

Najdete ga tukaj: Vinski okoliš Tokaj
Aszú, oziroma tokaj aszú, sodi med najbolj posebna sladka vina na svetu ter je zelo cenjen tudi med najbolj priznanimi vinskimi strokovnjaki. Med postopkom se osnovnemu vinu dodajo ročno trgane prezrele jagode aszú, ki v njem sprožijo ponovno fermentacijo. Rezultat najdražjega postopka pridelave vin na svetu je naravno sladko vino s posebej intenzivno barvo, aromo in okusom. 

BIKOVA KRI (BIKAVÉR)

Najdete ga tukaj: Vinska okoliša Eger in Szekszárd
Vino bikavér, narejeno iz določenih sort grozdja, lahko pridelujejo le madžarski vinarji v Szekszárdu in Egerju. V Egerju lahko mešanje temelji na modri frankinji, v Szekszárdu pa na modri frankinji ali kadarki. Obstaja veliko slogov, po zaslugi izraženega značaja in pikantnih, sadnih okusov pa se odlikuje kot gastronomsko vino, ob samostojnem uživanju pa tudi kot družabno vino. 

CSERSZEGI FŰSZERES

To vrsto zagotovo najdete tukaj: Vinski okoliši Kunság, Hajós-Baja in Mátra
Cserszegi fűszeres je mlajša sorta grozdja, vzgojena na Madžarskem, katere priljubljenost in prepoznavnost iz leta v leto naraščata, pridelovalci pa zmorejo najti najlepše strani tega vina. Cvetlično odišavljeno, lahko, sveže vino je mnogim najljubše vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Ta sorta grozdja ima še posebej bogat okus z aromatičnimi, muškatnimi in živahnimi okusi. 

ŠIPON

To vrsto zagotovo najdete tukaj: Vinska okoliša Tokaj in Nagy-Somló
Tudi zahvaljujoč vsestranskosti šipona je to vino postalo ena najljubših sort tako na Madžarskem kot drugod po svetu. Iz te naše avtohtone sorte nastajajo odlični izdelki, vse od suhega vina do aszúja s posebej visoko vsebnostjo sladkorja. Suhi šiponi z izbranih bregov zaradi svoje vznemirljive mineralne narave, čudovitih kislin in bogatega okusa spadajo med najbolj priznana madžarska bela vina. 

JUHFARK

To vrsto zagotovo najdete tukaj: Vinski okoliši Nagy-Somló, Balatonfüred-Csopak in Etyek-Buda
Juhfark je naša avtohtona sorta grozdja, pridelana v skromnih količinah, iz katere nastajajo vznemirljiva vina, ki so vredna raziskovanja. Večina vina juhfark prihaja z vulkanskih območij, zato lahko v tem vinu poleg pustih in globokih kislin občutite tudi elegantno, fino mineralnost. 

KADARKA

To vrsto zagotovo najdete tukaj: Vinski okoliši Kunság, Szekszárd in Eger

Kadarka je ena najvznemirljivejših sort grozdja na Madžarskem. Čeprav ni madžarskega izvora (v Karpatsko kotlino so jo prinesli Srbi), danes velja za madžarsko sorto. Iz nje pridelana bledo obarvana vina s posebej elegantnimi aromami in nizko vsebnostjo taninov se vse pogosteje znajdejo na meniju pijač v restavracijah in vinskih barih. To ni naključje, saj so sadne kadarke z okusi rdečega jagodičja več kot primerna vina za številne jedi, pravo doživetje pa so tudi, če jih uživamo samostojno.  

MODRA FRANKINJA

To vrsto zagotovo najdete tukaj: Vinski okoliši Sopron, Szekszárd in Mátra
Modra frankinja je ena najpriljubljenejših in najpogosteje gojenih modrih sort grozdja na Madžarskem. Gre za raznoliko in visokokakovostno sorto, iz katere pridelujejo vina, ki kažejo številne obraze. Odlična gastronomska vina, pridelana iz modre frankinje, od lahkega rozeja do zgoščenih, v sodu dozorelih serij, se lahko vse leto znajdejo v kozarcih pravih ljubiteljev vina. 

KÉKNYELŰ

Najdete ga tukaj: Vinski okoliš Badacsony
To starodavno sorto madžarskega porekla, ki je ime dobila po modrikasti barvi listnega stebla grozdja, pravzaprav srečamo le v Badacsonyu. Vino kéknyelű, značilni madžarski izdelek (hungarikum), osvaja s svojo zadržano sadnostjo, pikantnostjo in suhostjo, zaradi njegovega edinstvenega okusa pa je na seznamu želja mnogih obiskovalcev Badacsonya. 

LAŠKI RIZLING

To vrsto zagotovo najdete tukaj: Vinski okoliši Balatonfüred-Csopak, Badacsony in Balaton-felvidék
Laški rizling je ena izmed najpriljubljenejših in najpogostejših sort grozdja na Madžarskem, zato srečamo najrazličnejše sloge tega vina. Laški rizlingi, pridelani v lahkotnem slogu, so odlična priloga jedem z žara, lahkim solatam ter zelenjavnim jedem, bolj polna, v sodu zorjena vina pa poskrbijo za pravo in celovito gastronomsko doživetje tudi v kombinaciji z najbolj zapletenimi jedmi.  

SZAMORODNI

Najdete ga tukaj: Vinski okoliš Tokaj
Tokaj szamorodni je prava vinska posebnost Tokaja, ki nastane s trgatvijo in predelavo nedotaknjenega grozdja in prezrelih jagod aszú. Suhi szamorodni ter szamorodni s precejšnjim ostankom sladkorja, podoben aszúju, nas popeljeta v različne svetove. Skupna lastnost teh vin je polna, mastna tekstura, ter koncentriran okus. 

CESTUJTE AKO DOMÁCI