În privința călătoriilor cu scop de afaceri sau economic se poate pune întrebarea ce poate fi considerat de fapt drept scop de afaceri sau economic.
În această privință, Decretul nu conține reglementări, dar despre aceste concepte dispun alte norme legislative.
Conform punctului 10. al paragrafului 3.§ din Legea CXVII. din 1995 referitoare la impozitul pe veniturile personale (în cele ce urmează: Legea SZJA), se consideră călătorie oficială în scop de afaceri „călătoria necesară în interesul îndeplinirii sarcinilor legate de activitatea plătitoare, în vederea obținerii veniturilor persoanei fizice – cu excepția deplasării de la domiciliu la locul de muncă, la sediul sau punctul de lucru – incluzând aici în mod special deplasarea necesară datorită delegării sau lucrului efectuat la un alt angajator în cadrul unei activități diferite de contractul de muncă...“
Tot în Legea SZJA putem citi definiția activității economice, conform căreia activitate economică este considerată activitatea cu caracter comercial, respectiv activitatea permanentă sau cu caracter regulat, dacă aceasta vizează sau are ca rezultat obținerea contravalorii sale și este efectuată într-o formă independentă.
Activitatea economică este reglementată nu numai de Legea SZJA, ci și de Legea CXXVII din anul 2007 referitoare la taxa pe valoarea adăugată (în cele ce urmează: Legea TVA), care la alineatul (1) din paragraful 6.§ definește, în concordanță cu Legea SZJA, ce anume se poate considera drept activitate economică. Conform alineatului (2) al paragrafului 6.§ din Legea TVA, activitățile economice includ, în special, activitățile industriale, agricole și comerciale care vizează producția și distribuția, precum și alte activități de prestări de servicii, inclusiv cele intelectuale desfășurate ca profesiuni libere.
Pe baza definițiilor de mai sus, atunci când se evaluează natura economică sau de afaceri a călătoriei este indicat să se analizeze dacă călătoria are loc în vederea obținerii de profit sau venituri din activitatea unei întreprinderi economice sau al altei entități juridice, respectiv dacă este legată de aceasta.
Se recomandă utilizarea modelului de adeverință publicat oficial
Decretul nu conține norme detaliate privind eliberarea adeverinței în cazul caracterului economic și de afaceri al călătoriei, însă pentru călătoriile în scop de lucru și de afaceri sau economic (cum ar fi negocierea, participarea la expoziții, achiziționarea de materii prime etc.), călătorii ar trebui ca înainte de plecare să solicite de la angajatorii lor sau de la acea societate economică sau entitate juridică în al cărei interes este efectuată călătoria, o adeverință cu forță probantă deplină (semnată și ștampilată) sub formă de document sub semnătură privată. Pentru ca documentul să poată adeveri scopul comercial sau economic al călătoriei, trebuie să indice și motivul (scopul) concret al intrării în țară.
În cazul călătoriilor în scop de afaceri și economic, toți călătorii, societățile economice și alte entități juridice ar trebui să acorde o atenție deosebită măsurii în care, pe baza reglementării de mai sus, călătoriile sunt într-adevăr de afaceri și economice și, în caz afirmativ, ar trebui să se acorde o atenție deosebită și adeverinței cerute de Decret. Pentru a facilita acest lucru, pentru întocmirea adeverinței, persoanele implicate au posibilitatea să DESCARCE DE AICI șablonul oficial al documentului, care va fi curând disponibil și pe site-ul police.hu.