Conventions
English
Magyar

Reguli de intrare în țară în vigoareAvând în vedere situația epidemiologică internațională, în Ungaria au intrat în vigoare noi norme de intrare, care sunt rezumate mai jos.

Cetățeni străini

Din data de 1septembrie cetățenii străini nu pot intra pe teritoriul Ungariei în scopuri turistice.

 

Pentru țările V4 sunt aplicabile reguli mai puțin stricte. Astfel cehii, polonezii și slovacii care și-au rezervat anterior cazare în Ungaria, pot intra în țară cu un test negativ – nu mai vechi de cinci zile – iar pentru maghiarii care și-au rezervat anterior cazare în țările Grupului de la Vișegrad va fi suficient un test negativ după sosirea acasă.

 

Cetățenii străini pot intra pe teritoriul Ungariei numai în cazuri excepționale, pot primi o exceptare de la organul local de poliție din punctul de intrare în țară, iar în cazul traversării frontierei la aeroportul internațional Liszt Ferenc din Budapesta, de la Comisariatul de Poliție al Sectorului XVIII din Budapesta.

Organul de poliție poate autoriza intrarea în țară în cazul în care solicitantul dovedește că scopul intrării este

1. participarea la un act procedural legat de o procedură judiciară sau oficială din Ungaria, dovedită printr-un document emis de o instanță sau o autoritate ungară,

 

2. o activitate comercială sau de altă natură, dovedită printr-o scrisoare de invitație din partea unui organ administrativ guvernamental central, a unui organ normativ independent sau a unui organ autonom al administrației publice,

 

3. utilizarea unor servicii medicale, pe baza unei trimiteri de la o instituție medicală sau a unei alte dovezi corespunzătoare,

 

4. îndeplinirea unei obligații de studiu sau de examen existente pe baza statutului de student sau elev, dacă acest lucru este dovedit printr-o adeverință eliberată de instituția de învățământ,

 

5. participarea la traficul de călători în vederea lucrului în domeniul activității de transport de mărfuri, cu scopul de a ajunge la locul de plecare în cursă (locul de începere a muncii) sau de a se întoarce acasă după o astfel de muncă, dacă acest lucru este dovedit de o adeverință eliberată de angajator,

 

6. participarea la evenimente familiale (căsătorie, botez, înmormântare),

 

7. îngrijirea unui aparținător în conformitate cu Legea V din anul 2013 referitoare la Codul civil,

 

8. participarea la evenimente sportive, culturale și bisericești de importanță deosebită sau de nivel internațional, sau

 

9. alt motiv legitim.

Cererile și contestațiile pot fi depuse numai pe cale electronică, prin formulare electronice create în acest scop, în limba maghiară sau engleză. Exemplarul original al documentului depus trebuie prezentat la intrarea pe teritoriul Ungariei.

 

La intrarea în Ungaria, călătorul poate fi supus unui control medical. Persoana despre care se stabilește suspiciunea de infecție nu poate intra pe teritoriul Ungariei. Dacă nu se stabilește suspiciunea de infecție, va fi plasată pentru 14 zile în carantină într-un loc desemnat de autoritatea epidemiologică competentă, sau în carantină oficială la domiciliu. Poate fi exceptată de acestea dacă în termen de 5 zile prezintă două teste negative, efectuate cu o diferență de cel puțin 48 de ore între ele, corespunzătoare normelor profesionale din domeniul sănătății.

 

Având în vedere situația epidemică actuală, dispozițiile de mai sus referitoare la trecerea frontierei rămân în vigoare cel puțin până la 1 decembrie.

Autoritățile acceptă și teste PCR efectuate în străinătate

În cazul intrării în Ungaria, un test PCR efectuat într-un stat membru Schengen este recunoscut o singură dată ca echivalent cu testul efectuat în țară. Conform Decretului Guvernamental numărul 422/2020. (IX. 4.), care a intrat în vigoare pe data de 5 septembrie, este acceptat și testul SARS-CoV-2 PCR efectuat în alte țări decât cele aparținând zonei Schengen, al cărui rezultat este dovedit de persoana implicată printr-un document în limba maghiară sau engleză.

 

Cetățenilor străini care dispun de rezervări valabile pentru Ungaria le recomandăm să contacteze agențiile de turism. Locurile de cazare și prestatorii de servicii din Ungaria vor gestiona situația cu flexibilitate.

 

Ne cerem scuze pentru inconveniente, dar acum pe primul loc este protejarea sănătății și a vieții oamenilor. Măsurile stricte sunt necesare pentru a ne putea reprimi cât mai curând posibil oaspeții, în siguranță și fără restricții.

Sunt permise călătoriile în scop de afaceri

Pentru a asigura buna funcționare a economiei maghiare, din data de 5 septembrie Guvernul permite în mod nerestricționat sosirea din străinătate în scop de afaceri. Cu privire la călătoriile în scop de afaceri, respectiv economic, decretul guvernamental dispune după cum urmează.

 

Decretul Guvernamental numărul 408/2020 (VIII. 30.) se completează cu următorul subtitlu:

 

"6/A. Dispoziții privind călătoriile în scop de afaceri, respectiv în scop economic

 

10/A.§ (1) Dacă scopul ieșirii din Ungaria este o activitate de afaceri sau economică, fapt pe care cetățeanul maghiar îl dovedește când sosește înapoi în Ungaria, atunci după ieșire cetățeanul maghiar poate reintra pe teritoriul Ungariei fără restricții. (...)

 

10/B.§ (1) În cazul în care scopul intrării în Ungaria este o activitate comercială sau economică, fapt pe care cetățeanul străin îl dovedește la intrarea pe teritoriul Ungariei, atunci acesta poate intra pe teritoriul Ungariei fără restricții."

 

Mai multe detalii despre exceptarea la intrare în legătură cu călătoriile în scop de afaceri: CLIC AICI

Navetiștii

 

Cetățenii statelor vecine și cetățenii maghiari care locuiesc acolo pot pătrunde pe teritoriul Ungariei până la o distanță de 30 de kilometri de frontiera de stat și pentru o perioadă de cel mult 24 de ore. La întoarcere pot călători tot fără restricții, dacă durata șederii lor în străinătate nu a depășit 24 de ore.

 

Persoane aflate în tranzit

 

Cetățenii străini care sosesc din străinătate pot intra pe teritoriul Ungariei în cadrul circulației de persoane, în vederea tranzitării, dacă în momentul intrării se supun unei examinări medicale, iar examinarea medicală nu stabilește suspiciunea de infecție.

 

Evenimente sportive și culturale

 

Condițiile stricte de ieșire și intrare în Ungaria legate de evenimentele sportive de aici se aplică și evenimentelor culturale.

Astfel, spectatorii evenimentelor sportive internaționale și evenimentelor culturale care vor fi organizate în Ungaria pot intra în țară numai dacă dispun de un rezultat negativ la testul PCR, au bilet la evenimentul respectiv și se supun unei examinări medicale, fiind totodată obligați să părăsească țara în termen de 72 de ore de la intrare.

 

Cetățenii maghiari

 

Cetățenii maghiari care se întorc din străinătate trebuie să intre în carantină timp de 14 zile - sau până când vor putea prezenta două teste negative efectuate la interval de două zile.

În cazul în care examinarea medicală stabilește suspiciunea de infecție, persoana va fi plasată în carantină într-un loc desemnat sau – dacă nu prezintă un risc epidemiologic – în carantină oficială la domiciliu.

La cererea persoanei aflate în carantină autoritatea epidemiologică îi poate permite acesteia să participe la un test corespunzător normelor profesionale din domeniul sănătății (test biologic molecular - test SARS-CoV-2 PCR) de două ori în decurs de 5 zile, la o distanță de cel puțin 48 de ore între ele. Dacă virusul nu a fost detectat, persoana respectivă va fi eliberată din carantină.

 

INFORMARE ACTUALIZATĂ PRIVIND COVID, ÎN LIMBA ENGLEZĂ

 

Pentru cele mai recente informații vizitați unul dintre următoarele site-uri:

wowhungary.com, spiceofeurope.com, abouthungary.hu, konzuliszolgalat.kormany.hu/en

 

Așteptăm întrebările oaspeților noștri din străinătate la adresa de e-mail covid19@mtu.gov.hu.