Conventions
English
Magyar

Važeća pravila za prijavu (ažurirano)S obzirom na međunarodnu epidemiološku situaciju, početkom rujna na snagu su stupila nova pravila ulaska u Mađarsku, čiji sažetak slijedi u nastavku.

Strani državljani

Od 1. rujna stranim državljanima je zabranjen ulaz na teritorij Mađarske u turističke svrhe.

Blaža pravila vrijede za zemlje Višegradske skupine. Česi, Poljaci i Slovaci koji su prethodno rezervirali smještaj u Mađarskoj, mogu ući u zemlju s negativnim testom - ne starijim od pet dana, isto tako, negativni test biti će dovoljan pri povratku i za Mađare, koji su prethodno rezervirali smještaj u zemljama Višegradske skupine.

 

Putnici koji nisu mađarski državljani mogu ući na teritorij Mađarske samo u iznimnim slučajevima; u slučaju prelaska granice na međunarodnoj zračnoj luci Liszt Ferenc u Budimpešti, a izuzeće može dati Policijska uprava okruga XVIII. BRFK. U ostalim slučajevima policijsko tijelo prema mjestu ulaska u zemlju.

Policijska uprava može odobriti ulazak ako podnositelj zahtjeva dokaže da je svrha ulaska

1. sudjelovanje u radnjama povezanim sa sudskim ili službenim postupcima u Mađarskoj, uz predočenje potvrde ovjerene od strane mađarskog suda ili organa vlasti,

 

2. poslovno putovanje ili drugi posao, što se potvrđuje pozivom središnjeg državnog upravnog tijela, neovisnog regulatornog tijela ili autonomnog tijela javne uprave,

 

3. pristup zdravstvenoj skrbi s preporukom zdravstvene ustanove ili drugom odgovarajućom potvrdom,

 

4. ispunjavanje obveze studiranja ili ispita temeljem statusa studenta ili učenika, ako je to ovjereno potvrdom koju izdaje obrazovna ustanova,

 

5. putovanje u putničkom prijevozu u vezi s obavljanjem prijevozne djelatnosti, s ciljem dolaska na mjesto polaska radi izvršenja prijevoznog procesa (mjesto početka rada) ili povratka u putničkom prometu nakon obavljenog rada, ako je potvrđeno od strane poslodavca,

 

6. te sudjelovanje u obiteljskim događajima (sklapanje braka, krštenje, sprovod),

 

7. skrb o rođaku u skladu s zakonom V. iz 2013. godine o Građanskom zakoniku,

 

8. sudjelovanje u sportskom, kulturnom ili crkvenom događaju od velike međunarodne važnosti, ili

 

9. drugi opravdani razlog

Prijava i žalba podnose se isključivo elektroničkim putem elektroničkih obrazaca predviđenih u tu svrhu, na mađarskom ili engleskom jeziku . Izvornik dostavljenog dokumenta mora se predočiti prilikom ulaska na teritorij Mađarske.

Nakon ulaska u Mađarsku putnik može proći kroz liječnički pregled. Ako postoji sumnja da je putnik zaražen, on(ona ne može ući na teritorij Mađarske. Ako se ne sumnja na infekciju, stavit će se na 14 dana u karantenu koju je odredilo nadležno epidemiološko tijelo ili u kućnu karantenu. Isti može biti izuzet od restrikcija putovanja, ako dva puta u roku od 5 dana s razmakom od najmanje 48 sati, u skladu sa zdravstvenih preporukama dobije negativni test.

 

Očekuje se da će naprijed navedena pravila ostati na snazi mjesec dana.

Vlasti prihvaćaju i inozemni PCR test

U slučaju ulaska u Mađarsku, PCR test proveden u državi članici schengenskog prostora priznaje se kao ekvivalentan domaćem testu. Temeljem Uredbe Vlade 422/2020(IX. 4.), koja je stupila na snagu 5. rujna uz zemlje koje pripadaju schengenskom području, prihvaća se i PCR test SARS-CoV-2 koji se provodi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a čiji su rezultati ovjereni odgovarajućim dokumentom na mađarskom ili engleskom jeziku.

 

 

Za strance koji imaju važeću rezervaciju za Mađarsku, preporučujemo da kontaktiraju turoperatora. Pružatelji smještaja i usluga u Mađarskoj djeluju fleksibilno.

 

 

Ispričavamo se zbog neugodnosti, ali sada je zaštita zdravlja i ljudskog života na prvom mjestu. Potrebne su stroge mjere kako bismo što prije ponovo mogli primiti goste u sigurnim okolnostima.

Dozvoljena su putovanja poslovne vrste

Kako bi osigurala nesmetano funkcioniranje mađarskog gospodarstva, Vlada će od 5. rujna omogućiti neograničen ulazak iz inozemstva. Vladina uredba predviđa sljedeće za putovanja poslovne ili gospodarske svrhe:

 

Uredbi Vlade 408/2020. (VIII. 30.) dodaje se sljedeći podnaslov:

 

"6 / A. Odredbe za putovanja u poslovne ili gospodarske svrhe

 

10 / A. § (1) Ako je svrha putovanja iz Mađarske obavljanje djelatnosti u poslovne ili gospodarske svrhe, koju činjenicu mađarski državljanin dokazuje pri povratku u Mađarsku, mađarski državljanin koji je ranije napustio teritorij Mađarske može bez ograničenja da se vratiti. (...)

 

10 / B. § (1) Ako je svrha ulaska u Mađarsku djelatnost u poslovne ili gospodarske svrhe, koju činjenicu putnik koji nije mađarski državljanin dokazuje prilikom ulaska na teritorij Mađarske, može ući na teritorij Mađarske bez ograničenja."

 

Dodatni detalji o izuzeću za ulazak u poslovne svrhe: KLIKNITE OVDJE

Putnici

 

Građani susjedne države i mađarski državljani koji tamo žive mogu ući i boraviti na teritoriju Mađarske najviše 24 sata na udaljenosti od 30 kilometara od državne granice . Po povratku mogu putovati bez ograničenja, ako vrijeme boravka u inozemstvu nije bilo dulje od 24 sata.

 

Putnici u tranzitu

 

Putnik koji nije mađarski državljanin i dolazi iz inozemstva, može ući na teritorij Mađarske u putničkom prometu u svrhu tranzita, ako se pri ulasku podvrgne liječničkom pregledu, a liječnički pregled ne utvrdi sumnju na zarazu.

 

Sportska i kulturna događanja

 

Strogi uvjeti putovanja na i sa sportskih događaja u Mađarskoj također se primjenjuju i na kulturna događanja.

Prema tome, gledatelj međunarodnog sportskog događaja ili kulturnog događaja u Mađarskoj može ući u zemlju samo ako ima negativan rezultat PCR testa, ako ima ulaznicu za događaj i podvrgne se zdravstvenom pregledu, nakon čega je dužan napustiti zemlju u roku od 72 sata.

 

Mađarski državljani

 

Mađari koji se vraćaju iz inozemstva moraju ostati u karanteni 14 dana - ili dok u razmaku od dva dana ne predoče dva negativna testa.

Ako zdravstveni pregled otkrije sumnju na infekciju, stavit će se u karantenu ili, ako ne predstavlja epidemiološki rizik, u službenu kućnu karantenu.

Na zahtjev osobe u karanteni, epidemiološki odjel može odobriti osobi u karanteni da u roku od 5 dana s razmakom od najmanje 48 sati i u skladu s profesionalnim zdravstvenim preporukama dva puta izvrši test (molekularno-biološki test - PCR test SARS-CoV-2). Ako virus nije otkriven, osoba će biti puštena iz karantene.

 

AŽURIRANE COVID INFORMACIJE NA ENGLESKOM JEZIKU

 

Za najnovije informacije posjetite jednu od sljedećih stranica:

wowhungary.com, spiceofeurope.com, abouthungary.hu, konzuliszolgalat.kormany.hu/en

 

Pitanja stranih gostiju očekujemo na e-adresi covid19@mtu.gov.hu.